Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Σημαντικό ένζυμο στόχος για νέες αντικαρκινικές θεραπείες


Λονδίνο


'Ενα ένζυμο που ευθύνεται για την υψηλή μεταβολική δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων αναγνωρίστηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.


Η αναστολή της λειτουργίας του ενζύμου, εκτιμούν οι ερευνητές, θα εμπόδιζε τους όγκους να τραφούν και σταδιακά θα τους «στραγγάλιζε».


Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες (από τις έρευνες του Γερμανού νομπελίστα χημικού Ότο Βάρμπουργκ) ότι τα κύτταρα των καρκινικών όγκων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης και παρουσιάζουν έτσι υψηλό μεταβολικό ρυθμό, μια ιδιαιτερότητα που τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.


Μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός αυτού του φαινομένου δεν ήταν καλά γνωστός.


Τώρα, ο καθηγητής Λιούις Κάντλεϊ και οι συνεργάτες του αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι η αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης οφείλεται σε μία από τις δύο μορφές ενός μεταβολικού ενζύμου που ονομάζεται κινάση του πυροσταφυλικού οξέος.


Για δείξουν ότι το ένζυμο PKM2 είναι απαραίτητο για τον υψηλό μεταβολισμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές γενετικής τροποποίησης για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο του ενζύμου σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων.


Όταν τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα μεταφέρθηκαν στον οργανισμό ποντικών, η ικανότητά τους να δημιουργούν νέους όγκους ήταν σημαντικά περιορισμένη, αναφέρει την Κυριακή το BBC.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ρόλος PKM2 είναι ίδιος σε όλες τις μορφές καρκίνου.


«Επειδή το PKM2 εντοπίζεται σε όλα τα είδη καρκινικών κυττάρων που εξετάσαμε, επειδή δεν εντοπίζεται στους περισσότερους φυσιολογικούς ιστούς των ενηλίκωνμ και επειδή είναι κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό όγκων, αυτή η μορφή της κινάσης του πυροσφαφυλικού είναι πιθανός στόχος για θεραπείες κατά του καρκίνου»

δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.





υγ. ..να δεις που κάποτε θα φαντάζει παράξενο...

πως άνθρωποι πέθαιναν απο καρκίνο......





1 σχόλιο:

Σοφία είπε...

"να δεις που κάποτε θα φαντάζει παράξενο...
πως άνθρωποι πέθαιναν απο καρκίνο......"

Απ'το στόμα σου...
Καλό βράδυ Χαρικλάκι!